CSODASZARVAS VENDÉGHÁZ Sály-Latorpuszta
Mit lehet itt csinálni?

Kirándulás, pincelátogatás, fürdők...

A vendégház Latorpusztán található, ami Sályhoz tartozó településrész a falutól északnyugatra, a Latorvár-tető alatt. Latorpuszta helyén az itt végzett régészeti feltárások szerint egykor az Árpád-kori Váralja település állt. A felette fekvő hegyen; Latorvár-tetőn pedig három telepet: egy nagy kiterjedésű késő bronzkori települést, tőle kis távolságra egy 10. századi sáncvárat, Örsúr várát, valamint a hegy délkeleti ormán egy kisméretű kővárat, a Latorvárat azonosítottak a régészeti feltárások során. Itt a várhegy alatti völgyben, Latorvár-tetőtől nyugatra, az egykori Váralja település helyén kőkemencés házak, kőépületek és egy körtemplom alapjai kerültek elő a Lator-patak két partján végzett feltárások során.

Vendégeinket szállásunkon és környékén számos programlehetőség és látnivaló várja:

 • Tibolddaróc pincelátogatás, borkóstolás, túrázással
 • Kerékpárbérlés helyben, előre jelzett időpontra
 • Csónakbérlés, csónaktúra, kenubérlés Tiszabábolnán (40 km)
 • Úthasználati engedély vásárlása (Sály-Bükkszentkereszt között)

Érdeklődni: Ulvicki Beáta +36-70/942-0658

Latorpuszta

Latorpuszta helyén az itt elvégzett régészeti feltárások szerint egykor az Árpád-kori Váralja település állt. A felette fekvő hegyen, Latorvár tetőn pedig 3 telepet, egy nagy kiterjedésű késő bronzkori települést, tőle kis távolságra egy 10. századi sáncvárat, Őrsúr várát, valamint a hegy délkeleti ormán egy kisméretű kővárat, a Latorvárat azonosították a régészeti feltárások során. Itt a várhegy alatti völgyben, az egykori Váralja település helyén kőkemencés házak, kőépületek és egy körtemplom alapjai kerültek elő a Lator-patak két partján végzett feltárások során.

 • Harangláb – Latorpusztán, a vár alatt, az odavezető ösvény elején, az egykori iskolaépület mellett áll. A rajta található évszám alapján 1823-ban épült.
 • Vadaskert – Több száz hektáron elkerített erdőrész ad otthont több tucat dámszarvasnak és muflonnak, mely az idelátogató vendégek számára bármikor megtekinthető.
 • A Léleklyuk-barlang egyes kutatók szerint még a honfoglalás előtt keletkezett ember által a helyi tufa kőzetbe faragott pinceszerű helyiség, melynek függőleges kürtőjében kőbe vésett írásjelek találhatók. A földvár és a mellette található Léleklyuk-barlang egymással összefüggésbe hozható, talán egykori kultikus hely lehetett, mely máig őrzi titkát. A barlanggal szembeni területen találtak rá egy körtemplom és egy temető, valamint lakóházak maradványaira.
 • Lator-vízfő-barlangja egy nem működő forrásbarlang.
 • A Vízfő-forrás a Bükk hegység gazdag karsztvízforrásainak egyike, mely egy barlangban ered. A barlang forrásának tápterületét a hegység karsztkőzetei adják. A forrást a mészkőbe szivárgott csapadékvíz táplálja. A barlang forrásából az úgynevezett Vízfő-forrásból ered a bővizű Lator-patak, amely télen sem fagy be, és a maradványfajnak tekinthető feketecsigák élőhelye, és mely faj ritkasága miatt szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján is. A patak vize a világháború előtt Latorúton és Sályban 8, egyes források alapján 13 vízimalmot hajtott. A hagyomány szerint a patak vizéből egykor aranyat is mostak.
 • A Szeles-barlang, a Bükk-hegység egyetlen jeges barlangja nem messze található innen.
 • Csiga-hegyi-borzlyuk
 • Régi pincesor
 • Régi kőfejtők Sály és Latorpuszta között

 

Sály 3 km

 • Eötvös-Gorove kastély
 • Gárdonyi Géza emlékház, tájház
 • Szűz Mária Keresztények Segítsége Római Katolikus templom

Látnivalók, Programok

Számos programlehetőség közül választhatnak vendégházunkba szállást foglaló vendégeink. Környékünkön számos látnivaló, kirándulási lehetőség megtalálható, emellett szervezett pincelátogatáson is résztvehetnek. Közelünkben fürdők, éttermek tesik teljessé a kikapcsolódást.

Kirándulás, túrázás a Bükkben

Kirándulás a Bükkben

Vendégházunk a kirándulni vágyók paradicsoma. A bükk számos túra lehetőséget biztosít.
Kerékpárbérlés,kerékpártúra a Bükkben

Kerékpárbérlés

Bérelhető kerékpárjainkon számos fantasztikus túra tehető környékünkön a Bükkben.
Fürdők a közelben

Fantasztikus Fürdők a közelben

Autóval fél órán belül számos gyógyfürdő és élményfürdő elérhető vendégházunkból.
Éttermek a közelben

Szuper Éttermek közelünkben

A környező településeken számos neves étterem és cukrászda várja vendégeinket.
Pincelátogatás, borkóstolás

Pincelátogatás

Vendégházunk vendégeinek ajánljuk a Tibolddaróci pincelátogatást, borkóstolást.
Városnézés, Eger, Miskolc, Mezőkövesd

Városlátogatás

Eger, Miskolc 30-30 perc autóútra található vendégházunktól, ahol számos látnivaló várja vendégeinket.